Je komt samen met je zoon of dochter bij een vriendin voor een broodnodige bijklets-sessie met een kop koffie erbij. Jullie kinderen gaan lekker samen spelen. Iedereen heeft er zin in, fijn!!
Helaas staat binnen een paar minuten jouw kind weer bij je, boos, chagrijnig, verdrietig of wat dan ook. Het lijkt wel een compleet ander kind dan degene die nog geen kwartiertje geleden huppelend en vol goede zin met je mee kwam. Hoe kan dat nou?

Intuïtieve kinderen voelen situaties en stemmingen van anderen haarfijn aan. Omdat ze oprecht open staan voor hun omgeving, nemen ze deze stemmingen onmiddellijk over en waarderen deze als iets wat van henzelf is. Ze vereenzelvigen zich er mee en gaan er dan ook naar reageren. Misschien was het andere kind wel ergens verdrietig om, of zijn jij en je vriendin in een emotioneel gesprek verwikkeld. Je kind heeft het opgevangen en voelt het als iets van hemzelf.

Je kunt je vast wel voorstellen dat zo’n situatie voor je kind heel verwarrend moet zijn. Boos worden of deze emoties negeren helpt niet, je kind voelt zich dan niet gezien. Maar wat helpt wel? Ik kijk graag met je mee.